NEDERLANDSFRANÇAIS

De oogst

De meeste productielanden hebben één oogst per jaar, die twee tot vier maanden duurt, met inzet van veel mensenhanden. In heel wat Afrikaanse landen tond de evenaar en in Colombia zijn de oosten meer over het jaar verspreid. Er zijn 2 manieren van plukken:

Selectief

De plukker doet de rijpe en onrijpe bessen meteen in twee aparte manden. Een secuur werkje dus, dat geen machine kan doen, want die ziet het verschil niet tussen een groene en een rode bes. Een duurdere manier ook, dus toegepast op de betere koffiesoorten, die daardoor nóg betere kwaliteit opleveren.

Stripping

Alle bessen worden zonder onderscheid van de struik geritst, daarna gezeefd en eventueel gesorteerd en verder bewerkt. Hier kunnen makkelijk machines worden ingeschakeld.

De verwerking

Om de bonen uit de bes te halen, zijn twee manieren gebruikelijk: een droge en een natte methode.

Droge methode

Droog ontbolsteren is het goedkoopst: de bessen worden in de zon te drogen gelegd. Daarna haalt een speciale machine de verdroogde bolster, het vruchtvlees en de hoornschil eraf. Enkel de zaden of groene koffiebonen blijven over. Deze manier van bewerken heeft een invloed op de uiteindelijke koffiesmaak. Droog of "natuurlijk" behandelde koffie heeft een directe, nogal puntige smaak. Deze vrij goedkope manier van ontbolsteren is enkel mogelijk in gebieden met een droog klimaat en sluit aan op de manier van door elkaar plukken. in streken met eerder weinig water voorhanden past men ze begrijpelijkerwijzen vaker toe.

Natte methode

Betere soorten, meestal selectief geplukte koffiebessen, worden "gewassen": in grote kuipen worden de te onrijpe of slechte bessen weggespoeld en verder weekt men de bonen nog even om restjes vruchtvlees te verwijderen. Na goed wassen en in de zon of machinaal drogen, krijg je wat men "gewassen" kwaliteitskoffie noemt. De ongebrande bonen hebben een blauwig tintje, na het branden zie je een gouden nerf en geven ze een fijn aroma.