NEDERLANDSFRANÇAIS

De handel

full_{e9dfbee1-eba7-3d8d-fe00-c086a3a672

De exporteur

Dit is de persoon die in zijn land koffie koopt bij diverse plantages, aan de verbruikerslanden te koop aanbiedt en na bestelling zorgt voor de verscheping. Alle koffies worden door speciale proevers in zijn dienst getest op alle kwaliteitseigenschappen. "Cup proved" staat niet voor niets.
 

full_{a7eba8a6-8f10-04c7-5849-40418b80ae

De importeur

Door ervaring en kennis weet de importeur precies wat voor kwaliteit de plantages leveren en wat zijn klanten - de koffiebranders - nodig hebben. Hij koopt de koffies aan, en biedt ze op zijn beurt te koop aan:

  • terwijl de koffie nog in het productieland vertoeft ("op verscheping")
  • terwijl de koffie al verscheept is ("vlottend")
  • wanneer de koffie al in zijn eigen magazijnen ligt ("beschikbaar")

Bij aankomst van de koffie in de haven, neemt de importeur "uitvalmonsters". Hij kijkt zelf na of ze conform de vereiste kwaliteit zijn. Ook hij heeft speciale mensen ter beschikking om de verhandelde koffie te proeven. Dat gebeurt heel uitgebreid en in zowaar een aantal welbepaalde fases. Reuk, gevoel en uitzicht van groene en gebrande bonen, smaak in alle mogelijke facetten worden grondig nagegaan. Een goede, ervaren proever heeft zoiets als een smaak- en geurgeheugen. Van elke koffiesoort die hij in de loop der jaren dronk, onthoudt hij smaak en geur. Dat helpt behoorlijk bij het controleren van bevredigende kwaliteit. Na dit zorgvuldig checken, stuurt hij de koffie door naar zijn klant, de koffiebrander.