Wat is het sectoraal bemonsteringsplan?

Het sectoraal bemonsteringsplan van het Koninklijk  Verbond van Koffiebranders is een vrijwillig

Bij een controle van FAVV moet u in staat zijn aan te tonen dat uw koffie die grenzen respecteert.
Dit kan alleen via labo-analyses op uw gebrande koffie. Ook het nemen van de koffiestalen dient volgens specifieke voorwaarden te gebeuren. Dit is voor vele koffiebranders een moeilijke en kostelijke taak.
Doet u dit niet, dan bent u niet in lijn met de voedselveiligheidsregels en begaat u dus een overtreding. Verschillende koffiebranders hebben het afgelopen jaar aan den lijve ondervonden dat dit harde realiteit is.  Door het voorleggen van bewijs van deelname aan dit sectoraal bemonsteringsplan begreep de FAVV controleur dat de brander in kwestie bewust en correct met voedselveiligheid omgaat.

Dit protocol  omvat
 
Toegevoegde waarde

 

Waarom verschillende stalen en verschillende producten?

ANALYSE VAN OTA IN KOFFIE
Vereisten van door leden aan te leveren koffiestalen:
1.       Gebrande koffie:
•        Uw eigen specialiteiten naam, standaard mengeling
•        Bij voorkeur geen single origine
•        Geen deca-koffie
•        Bio = onbelangrijk
2.       Grootte pak:
•        Min. 250 gr gemalen of bonen
•        In drievoud (zorg dat de drie items hetzelfde lotnummer hebben)
3.       In originele eindverpakking
•        Onbeschadigd dwz verzegeld zoals gewoonlijk door het koffiebedrijf;
•        Bij voorkeur vers gebrand;
•        Vervaldatum van de stalen: ten minste nog 2 maand houdbaar (cf. vervaldatum).
 
4.       Traceerbaar, dit betekent een verpakking met vermelding van:
•        Lotnummer
•        Vervaldatum
•        Artikelnummer of artikelnaam gegeven door het koffiebedrijf



ANALYSE VAN EXTRACTIEMIDDELEN : DICHLOORMETHAAN (DCM) IN CAFEÏNEVRIJE KOFFIE
Vereisten van door leden aan te leveren koffiestalen:
1.       Groene koffie, cafeïnevrij, zuiver + gebrande versie (bij voorkeur 1 x arabica & 1 x robusta – indien niet mogelijk, dan blend)
•        Bio = onbelangrijk
•        Decafmethode = met solventen
2.       Grootte stalen:
•        100 gr bonen
•        In tweevoud (zorg dat de twee items hetzelfde lotnummer hebben)
3.       Traceerbaar, dit betekent een verpakking met vermelding van:
•        Lotnummer
•        Artikelnummer of artikelnaam gegeven door het koffiebedrijf
•        Aangeven wie decafeïnatie heeft uitgevoerd.

Hoe deelnemen?


Als koffiebrander zijn er wettelijke verplichtingen mbt voedselveiligheid waar uw producten moeten aan voldoen. Zo zijn er voor gebrande koffie wettelijke normen voor Ochratoxine A die niet overschreden mogen worden.
 

 
Normaal kosten de analyses die wij laten uitvoeren 372,65 €. Wij vragen een tussenkomst van slechts 85 € (excl. BTW) indien u deelneemt.
 
Hoe werkt het?
Heel eenvoudig!
1.       U ondertekent bijgevoegd protocol tussen uzelf en VVK voor akkoord en stuurt het terug op naar VVK
2.       U ontvangt van VVK een bevestiging dat u aan het sectoraal bemonsteringsplan wenst mee te werken
3.       U stuurt hierna koffie op aan VVK, zoals omschreven in het protocol dat u ondertekende
4.       U ontvangt uiterlijk eind oktober een globaal overzicht van de resultaten van de sectoranalyse.
5.       U gebruikt de resultaten bij bezoeken van FAVV.
 
DEELNEMEN KOST SLECHTS 85 € (excl. BTW)! Wij raden u dan ook ten stelligste aan om deel te nemen!