NEDERLANDSFRANÇAIS

Deze Belgen maken de beste kop koffie 

DE STANDAARD
05/02/15 - door Ellen De Muynck

Deze Belgen maken de beste kop koffie

Nicolos Bouchart Foto: Bart Dewaele

Nicolos Bouchaert en Jessica Avalos Contreras zullen elk in hun koffiediscipline de Belgische kleuren verdedigen op de respectievelijke wereldkampioenschappen in het Zweedse Göteborg en het Amerikaanse Seattle. 
De koffiehuizen waar de kaart met alle verschillende drankjes langer is dan de menukaart in een doorsnee restaurant blijven maar uit de grond schieten. De Belgische afdeling van de Speciality Coffee Association of Europe (SCAE) ging in samenwerking met de Belgian Coffee Education al voor de negende keer op zoek naar de beste Belgische barista enerzijds, en de Belgische kampioen latte art anderzijds. 

De beste barista van ons land is dit jaar een vrouw, zo werd woensdag duidelijk in het Muntpunt in Brussel. De koffiekunsten van Jessica Avalos Contreras (barista bij Or in Gent en Brussel) wisten de jury net iets meer te imponeren dan deze van Nele Vanden Berghe (koffiebranderij De Witte Zwaan in Eeklo) en Quentin De Backer (barista bij Viva Sara Kaffée in Kortrijk). Zij mag dat trucje nog eens proberen herhalen op het wereldkampioenschap in het Amerikaanse Seattle. 

Nicolos Bouchaert, een zelfstandig koffieconsultant uit Brussel, toonde zich dan weer het meest bedreven in de kunst om figuurtjes en smaken te creëren in het crèmelaagje van de koffie. Hij haalde het voor Brett Broothaers (die koffie serveert bij Labath in Gent) en Maggie Ihren Dean (Maggielovesbeans) en mag later dit jaar in het Zweedse Göteborg een gooi doen naar de wereldtitel. Misschien volgt hij dan wel in de voetsporen van de Belg Peter Hernou, die in 2009 wereldkampioen werd.