NEDERLANDSFRANÇAIS

Zou koffie kunnen helpen tegen cocaïneverslaving?

GELEZEN TE WELINGELICHTE KRINGEN

Door Jeannette Kras - maandag 24 november 2014

Amerikaanse wetenschappers denken van wel.
Koffie: nieuw wapen in de strijd tegen drugsverslaving en overgewicht

Vooral verslaafde vrouwen zouden baat hebben bij een kopje koffie. Meer vrouwen dan mannen raken verslaafd aan cocaïne. De ‘witte sloper’ rommelt met de menstruatiecyclus van vrouwen en zorgt voor sterk schommelende oestrogeenlevels. Is het oestrogeengehalte hoog, dan zijn vrouwen vatbaarder voor de drug.

Maar koffie zou daar tegen kunnen helpen. Cafeïne blokkeert de veranderingen in de hersenen die cocaïne veroorzaakt. Daardoor zou het oestrogeenniveau gelijkmatiger zijn en de vatbaarheid voor verslaving minder groot. Professor Patricia Broderick vond de testfase bij muizen veelbelovend. ’Deze resultaten zijn nog nooit eerder ontdekt’.

Een paar dagen geleden meldden onderzoekers dat koffie ook helpt tegen overgewicht. Het gaat om het ingrediënt chlorogeenzuur (CGA) in koffie dat niet alleen efficiënt is in het voorkomen van gewichtstoename, maar ook de bloedsuikerspiegel op peil brengt en de lever gezond houdt. CGA zit veel in koffie, maar ook in fruit en groenten zoals appels, peren, tomaten en bosbessen. Het is een krachtig antioxidant dat ontstekingen beperkt.

WELINGELICHTE KRINGEN