NEDERLANDSFRANÇAIS

WAAROM U EEN LIEFHEBBER VAN THEE OF VAN KOFFIE BENT...

Gelezen op e-gezondheid.be

Share

Bijgewerkt door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 17/11/2014
Origineel artikel geschreven door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 23/11/2010
Bronnen: " Café, thé, chocolat ", Prs Pierre Delaveau en Jean Costentin, éditions Odile Jacob.

Er bestaan echte koffiefanaten en echte theefanaten.

Waarom u een liefhebber van thee of van koffie bent...


Waarom u een liefhebber van thee of van koffie bent...

Is die voorkeur voor een van beide dranken te verklaren?


De gemeenschappelijke link tussen koffie en thee is cafeïne, en die bepaalt onze voorkeur...


Koffie en thee bevatten allebei cafeïne, alleen bevat thee ongeveer de helft minder cafeïne dan koffie. Cafeïne heeft zoals bekend een psychostimulerende werking. Om die stimulerende eigenschappen wordt het trouwens gebruikt in bepaalde geneesmiddelen en therapieën.
Cafeïne maakt ook onrustig. Sommige mensen hebben daar meer last van dan andere.

Nog belangrijk om te weten is dat cafeïne in de lever wordt omgezet tot 'paraxanthine', een stof die kalmerend werkt en dus net het omgekeerde effect heeft. Maar het rendement waarmee we cafeïne in paraxanthine omzetten, verschilt van mens tot mens. Dat verschil ligt genetisch vast.

Bij mensen met een intensieve omzet van cafeïne zal de paraxanthine dus sterker doorwerken dan de cafeïne. Koffie zal bij hen eerder kalmerend werken. Deze mensen zijn dan ook tuk op koffie omdat ze er deugd van hebben en hun angst of stress erdoor vermindert.
Mensen die maar weinig cafeïne omzetten in paraxanthine zullen dan weer vooral het onrustig makend effect van de cafeïne voelen. Koffie kan bij sommige mensen zo een heuse paniekaanval veroorzaken. Ze ondervinden er alleen maar negatieve effecten van en dus lusten ze geen koffie.

Ze houden het liever bij thee. Die drank bevat ook cafeïne, maar minder, en zorgt toch nog voor een aangename prikkel zonder dat het onrustig maakt. Daarvoor is het cafeïnegehalte van thee te laag. Theanine (een derivaat van het glutaminezuur in thee) heeft trouwens ook stimulerende eigenschappen die het nerveusmakend effect van cafeïne helpen te verzachten.

Kan je verslaafd raken aan koffie?

Ja, de cafeïne in koffie kan leiden tot afhankelijkheid of koffieverslaving. In de praktijk is er van die afhankelijkheid van koffie nochtans niets te merken, omdat degene die hem drinkt zijn hoeveelheid spontaan aanpast om er het maximum aan positieve effecten uit te halen en tegelijk zo min mogelijk bijwerkingen te hebben.

Waarschuwing voor zwangere vrouwen

Aanbevolen wordt om het gebruik van koffie te beperken tot één of maximaal twee koppen koffie om de effecten op het hart en de bloedvaten, op de bloeddruk en op de placenta te voorkomen.

e-gezondheid.be