NEDERLANDSFRANÇAIS

Eerste koffiemachine voor de astronauten op het ISS 

Wat voor koffie? Nou, ISSpresso. De astronauten die momenteel op het ISS werken, kunnen eind 2014 gezellig samen een bakje te doen om daarna weer door de ruimte stuiteren. In november wordt er voor het eerst een koffiemachine op het ruimtestation geïnstalleerd die speciaal ontworpen is om in de ruimte te functioneren. De ISSpresso (zo heet dat ding echt) is gemaakt door Italiaanse espressomaker Lavazza, Argotec en het Agenzia Spaziale Italiana.

Het wordt nog goede koffie ook, belooft Giuseppe Lavazza: "Echte koffie, die je in een café drinkt: goed, heet en stomend."
 

 

 


De machine weegt twintig kilo en heeft wat aanpassingen ondergaan om in de ruimte te werken. Het water kookt bij dezelfde temperatuur als op aarde, maar met het onder druk zetten van heet water in een gevoelige, wetenschappelijke omgeving wordt voorzichtig gedaan. Zo is de stoompijp gemaakt van staal (die op aarde volstaat van plastic), zodat het 400 bar aan druk aankan, terwijl er maar 9 bar benodigd is.

Ook zullen de astronauten koffie uit een zak moeten drinken, door een rietje. Het zal ze weinig schelen, want volgens Giuseppe Lavazza was espresso één van de meest gemiste zaken in de ruimte. De koffie moet de astronauten daarnaast een iets huiselijker gevoel geven. Door samen een bakje te drinken, wordt het isolement waarin ze werken misschien iets minder. En voor degenen die geen koffie lusten: er komt ook thee uit de machine.

bekijk op YouTube